Pozsony-Prága koncertsorozat

POZSONY-PRÁGA KONCERTSOROZAT
2014. OKTÓBER 2-5.

Rólunk mondták:
“Annak a híre, hogy Prágába jöttök ismét, nagyon nagy vihart kavart, pozitív értelemben. Az áprilisi táncház után az egyetemisták és a táncosok is ódákat zengtek, régen volt már ilyen jó magyar buli Prágában…”

Ez az őszi koncertsorozat az első olyan program Prágában, amely az összes helyi magyar szervezet szervezésében, közös erőből valósul meg. Ez tényleg egy “magyarságmegtartó erő.”

A szervezetek:

Ady Endre Diákkör
CSMMSZ – Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége
Nyitnikék – felvidéki néptánccsoport
Budapest Étterem – magyar étterem, “A” közösségi hely
Szőttes Táncegyüttes – a pozsonyi táncosok

Programok:

2014. október 2. (csütörtök), 19.00 óra:
Táncház
Szlovákia, Pozsony

2014. október 3. (péntek), 19.00 óra:
Előadás az AED-nek és minden érdeklődőnek
Cseh Köztársaság, Prága – Budapest Étterem

2014. október 3. (péntek), 20.00 óra:
Koncert
Cseh Köztársaság, Prága – Budapest Étterem

2014. október 4. (szombat), 9.00 óra:
Tánctanítás
Cseh Köztársaság, Prága – Budecs Kollégium

2014. október 4. (szombat), 14.00 óra:
Tánctanítás
Cseh Köztársaság, Prága – Budecs Kollégium

2014. október 4. (szombat), 17.00 óra:
Előadás a CSMMSZ-nek
Cseh Köztársaság, Prága – Budapest Étterem

2014. október 4. (szombat), 20.00 óra:
Táncház
Cseh Köztársaság, Prága

Praga4
Fotó: Prágai Táncház az Árkus Bandával, 2014. április

A koncertsorozaton résztvevő Árkus Banda tagok:

Hegedűk:
Lovas Bálint
Golenya Gréta

Brácsák:
Oláh Gergely
Bordás Ádám

Bőgő:
Szilágyi Bálint

Ének:
Kiss Márta

Vendégzenész:

Harmónika:
Horváth Béla

Táncosok:

Éles Szandra
Majer Tamás

Inaktelki Bál

Az Árkus Banda a Hajdú Táncegyüttes tagjaival, valamint a hortobágyiakkal és a turaiakkal közösen – a Fekete-tói vásár idején – Inaktelkére (Kalotaszeg) készül bált tartani. Azonos célt képviselünk: a hagyományunk megőrzését, amivel szeretnénk hozzájárulni magyarságunk megmaradásához.

A bál időpontja: 2014. október 11., 20 óra
Helyszín: Inaktelki Kultúrház

inaktelke1941_NM_D_9142
Inaktelkiek páros tánca
Fotó: Gönyey Sándor, Inaktelke, 1941
Forrás: Néprajzi Múzeum fotógyűjteménye – Online adatbázis

 

Húsvétozás Kalotaszegen

Húsvétozás Kalotaszegen a Hajdúsokkal és az Árkus Bandával

– avagy hagyományőrzés a 21. században

Az idei Húsvétot ismét az erdélyi, kalotaszegi kicsiny faluban, Inaktelkén töltötte a Hajdú Táncegyüttes, ahová éppen 20 esztendeje, hogy folyamatosan járnak vissza. Sokat táplálkoznak e kapcsolatból a „hajdús” városi fiatalok is, de amint az idő bizonyítja, ők is sokat segítettek példamutatásukkal a hagyományőrzésben, elsősorban a falu fiatalsága számára.

Nagyszombattól négy napon keresztül mulattak együtt a falu lakosságával. Debrecenből vittek magukkal zenészeket, az Árkus Bandát, akik nagyrészt szintén az együttesből nevelődtek ki. Lovasszekérrel viseletbe öltözve járták be a falut, énekszóval, muzsikával, tánccal meglepve a lányos házakat. Esténként hagyományos húsvéti báli mulatságot rendeztek, ahová a környező falvak fiataljai is ellátogattak.

Az együttesnek nem kis része van abban, hogy a helyi fiatalok a városi nóták helyett ismét a régi veretű hajnali énekeket dalolják, hogy újra táncolják és tanulják a legényest és páros táncokat a fiatalok.

A helyi táncosokból álló hagyományőrző tánccsoportot a Szomszédolás Országos Néptáncfesztiválon látja vendégül a Hajdú Táncegyüttes és Debrecen városa.

Az Inaktelkén készült 11 videót az alábbi lejátszási listában lehet megtekinteni.

A LEJÁTSZÁSI LISTA KÖZVETLEN ELÉRÉSÉHEZ KATTINTS IDE!

Kulturális Napok Prágában

2014. áprilisában AKNA néven kulturális rendezvénysorozat indult a prágai Ady Endre Diákkör szervezésében. Az idei Áprilisi Kulturális Napok programjai között szerepelt az a magyar táncház is, melyre zenekarunkat az Árkus Bandát meghívták vendég előadónak. A táncház a tavaly elkezdett hagyományhoz híven ismét a Na Kus Reciben került megrendezésre (Kafárna Na Kus Řeči, Bezručovy sady 1, Praha 2 – Vinohrady) 2014. április 12-én, szombaton este 18 órától.

akna_450
Az Árkus Banda pénteken este indult el Prágába a Debreceni Közgyűlés díjátadó ünnepségét követően, ahol Lovas Bálint, az Árkus Banda vezetője, feleségével együtt a Hajdú Táncegyüttes  vezetőiként a város érdekében kifejtett jelentős kulturális tevékenység elismeréseként  Pro Urbe díjat vehettek át.

Praga1
Az Árkus Banda bemutatkozása a prágai táncházban

Prágában barátságos, füstmentes helyen, a Na Kus Reciben került megrendezésre a szombat esti rendezvény, ahol nagy sikerű magyar táncházat tartott a zenekar a Prágában kint élő magyaroknak és másoknak. A táncházban a felnőttek mellett kisebb-nagyobb gyerekek is részt vettek, így ők is betekintést nyerhettek a magyar kultúra értékeibe, hagyományaiba. Magyarságunk megtartásában nagyon fontosak az ilyen események.

Praga4Széki magyar táncot járnak a prágai magyarok

A zenekar tagjai kis pihenő után Prága csodálatos városát is megtekintették és finomabbnál finomabb cseh söröket kóstoltak meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A banda vasárnap estére, kellemes élményekkel gazdagon ért haza Debrecenbe.

A  táncházban készült videókat megnézhetik ITT!

A prágai képek megtekintéséhez kattints IDE!

Prágába készülünk!

A Cseh Köztársaság fővárosába, Prágába készül az Árkus Banda. A zenekar egy magyar táncházban vendégszerepel majd. A fellépésre 2014. április 12-én 18 órai kezdettel kerül sor.
450px-Karoly_hid
Prága, Károly-híd

Deszka Fesztiválon az Árkus Banda

Tavasz van, és a Csokonai Színházban itt a DESZKA, immár a nyolcadik, igazán különleges kínálattal. 2014. március 21-től 29-ig, kilenc nap alatt több mint húsz kortárs magyar dráma, ezen kívül tánc-workshop, Nemzetközi Színházi Kritikusi Szeminárium, koncertek, szakmai beszélgetések, felolvasószínház, az Európai Fordítóműhely prezentációja, könyvbemutató, gyerekszínházi előadás gazdagítja a programot.

Végignézve az előadásokat, értékelő szakmai zárókonferenciát tart Árkosi Árpád rendező, Nánay István kritikus és Tóth Erzsébet költő.

Zenekarunk, az Árkus Banda is részt vesz az idei Deszka Fesztiválon. A TV2 Tények című adásában beszámoló látható a Fesztiválról és az Árkus Bandáról. (A riport kezdő időpontja: 00:59:10, ezen belül az Árkus Banda 01:01:00)

Jótékonyság magyar népzenészekért

Egyre több idős népzenész kerül nehéz anyagi körülmények közé, sokan olyan betegséggel küzdenek, amely lehetetlenné teszi, hogy továbbra is zenéljenek. Mezei Ferenc Csángáló, a Szászcsávási zenekar brácsása Parkinson kórban szenved, anyagi helyzete azonban azt sem teszi lehetővé, hogy a kezeléshez szükséges gyógyszereket rendszeresen megvásárolja. Éppen ezért összefogásra kérik a népzenészeket, a népzenével, néphagyománnyal foglalkozó szervezeteket és minden népzenét szerető embert. Jótékonysági eseménysorozatot indítanak, melynek célja, hogy a befolyt támogatással a segítségre szoruló zenészeket támogassák.

Első lépésként december 5-én koncertet szerveznek a Hagyományok Házában és táncházat a Fonó Budai Zeneházban olyan neves népzenészekkel, világzenei előadókkal, akik közreműködésükkel támogatják a kezdeményezést. December 6-án Győrben, 7-én Debrecenben rendeznek táncházat és koncertet.

A debreceni fellépést a Hajdú Táncegyüttes Hatvan utcai székházában rendezik meg. Az este folyamán színpadra lép a Szászcsávási zenekar, A Bakator élőben is bemutatja Örökítés című új lemezét, s közreműködik a házigazda Hajdú Táncegyüttes is. A koncerteket követően a Pergő Hagyományőrző Műhely és az Árkus Banda táncháza szórakoztatja majd a közönséget.

A befolyt összegből elsőként Mezei Ferenc Csángáló gyógykezelését finanszírozzák a Magyarországi Kallós Zoltán Alapítványon keresztül. Az összefogást hosszú távon szeretnék fenntartani, tervezik az adománygyűjtés folytatását.

Forrás: dehir.hu