Húsvétozás Kalotaszegen

Húsvétozás Kalotaszegen a Hajdúsokkal és az Árkus Bandával

– avagy hagyományőrzés a 21. században

Az idei Húsvétot ismét az erdélyi, kalotaszegi kicsiny faluban, Inaktelkén töltötte a Hajdú Táncegyüttes, ahová éppen 20 esztendeje, hogy folyamatosan járnak vissza. Sokat táplálkoznak e kapcsolatból a „hajdús” városi fiatalok is, de amint az idő bizonyítja, ők is sokat segítettek példamutatásukkal a hagyományőrzésben, elsősorban a falu fiatalsága számára.

Nagyszombattól négy napon keresztül mulattak együtt a falu lakosságával. Debrecenből vittek magukkal zenészeket, az Árkus Bandát, akik nagyrészt szintén az együttesből nevelődtek ki. Lovasszekérrel viseletbe öltözve járták be a falut, énekszóval, muzsikával, tánccal meglepve a lányos házakat. Esténként hagyományos húsvéti báli mulatságot rendeztek, ahová a környező falvak fiataljai is ellátogattak.

Az együttesnek nem kis része van abban, hogy a helyi fiatalok a városi nóták helyett ismét a régi veretű hajnali énekeket dalolják, hogy újra táncolják és tanulják a legényest és páros táncokat a fiatalok.

A helyi táncosokból álló hagyományőrző tánccsoportot a Szomszédolás Országos Néptáncfesztiválon látja vendégül a Hajdú Táncegyüttes és Debrecen városa.

Az Inaktelkén készült 11 videót az alábbi lejátszási listában lehet megtekinteni.

A LEJÁTSZÁSI LISTA KÖZVETLEN ELÉRÉSÉHEZ KATTINTS IDE!