Jótékonyság magyar népzenészekért

Egyre több idős népzenész kerül nehéz anyagi körülmények közé, sokan olyan betegséggel küzdenek, amely lehetetlenné teszi, hogy továbbra is zenéljenek. Mezei Ferenc Csángáló, a Szászcsávási zenekar brácsása Parkinson kórban szenved, anyagi helyzete azonban azt sem teszi lehetővé, hogy a kezeléshez szükséges gyógyszereket rendszeresen megvásárolja. Éppen ezért összefogásra kérik a népzenészeket, a népzenével, néphagyománnyal foglalkozó szervezeteket és minden népzenét szerető embert. Jótékonysági eseménysorozatot indítanak, melynek célja, hogy a befolyt támogatással a segítségre szoruló zenészeket támogassák.

Első lépésként december 5-én koncertet szerveznek a Hagyományok Házában és táncházat a Fonó Budai Zeneházban olyan neves népzenészekkel, világzenei előadókkal, akik közreműködésükkel támogatják a kezdeményezést. December 6-án Győrben, 7-én Debrecenben rendeznek táncházat és koncertet.

A debreceni fellépést a Hajdú Táncegyüttes Hatvan utcai székházában rendezik meg. Az este folyamán színpadra lép a Szászcsávási zenekar, A Bakator élőben is bemutatja Örökítés című új lemezét, s közreműködik a házigazda Hajdú Táncegyüttes is. A koncerteket követően a Pergő Hagyományőrző Műhely és az Árkus Banda táncháza szórakoztatja majd a közönséget.

A befolyt összegből elsőként Mezei Ferenc Csángáló gyógykezelését finanszírozzák a Magyarországi Kallós Zoltán Alapítványon keresztül. Az összefogást hosszú távon szeretnék fenntartani, tervezik az adománygyűjtés folytatását.

Forrás: dehir.hu