Húsvétozás Kalotaszegen

Húsvétozás Kalotaszegen a Hajdúsokkal és az Árkus Bandával

– avagy hagyományőrzés a 21. században

Az idei Húsvétot ismét az erdélyi, kalotaszegi kicsiny faluban, Inaktelkén töltötte a Hajdú Táncegyüttes, ahová éppen 20 esztendeje, hogy folyamatosan járnak vissza. Sokat táplálkoznak e kapcsolatból a „hajdús” városi fiatalok is, de amint az idő bizonyítja, ők is sokat segítettek példamutatásukkal a hagyományőrzésben, elsősorban a falu fiatalsága számára.

Nagyszombattól négy napon keresztül mulattak együtt a falu lakosságával. Debrecenből vittek magukkal zenészeket, az Árkus Bandát, akik nagyrészt szintén az együttesből nevelődtek ki. Lovasszekérrel viseletbe öltözve járták be a falut, énekszóval, muzsikával, tánccal meglepve a lányos házakat. Esténként hagyományos húsvéti báli mulatságot rendeztek, ahová a környező falvak fiataljai is ellátogattak.

Az együttesnek nem kis része van abban, hogy a helyi fiatalok a városi nóták helyett ismét a régi veretű hajnali énekeket dalolják, hogy újra táncolják és tanulják a legényest és páros táncokat a fiatalok.

A helyi táncosokból álló hagyományőrző tánccsoportot a Szomszédolás Országos Néptáncfesztiválon látja vendégül a Hajdú Táncegyüttes és Debrecen városa.

Az Inaktelkén készült 11 videót az alábbi lejátszási listában lehet megtekinteni.

A LEJÁTSZÁSI LISTA KÖZVETLEN ELÉRÉSÉHEZ KATTINTS IDE!

Kulturális Napok Prágában

2014. áprilisában AKNA néven kulturális rendezvénysorozat indult a prágai Ady Endre Diákkör szervezésében. Az idei Áprilisi Kulturális Napok programjai között szerepelt az a magyar táncház is, melyre zenekarunkat az Árkus Bandát meghívták vendég előadónak. A táncház a tavaly elkezdett hagyományhoz híven ismét a Na Kus Reciben került megrendezésre (Kafárna Na Kus Řeči, Bezručovy sady 1, Praha 2 – Vinohrady) 2014. április 12-én, szombaton este 18 órától.

akna_450
Az Árkus Banda pénteken este indult el Prágába a Debreceni Közgyűlés díjátadó ünnepségét követően, ahol Lovas Bálint, az Árkus Banda vezetője, feleségével együtt a Hajdú Táncegyüttes  vezetőiként a város érdekében kifejtett jelentős kulturális tevékenység elismeréseként  Pro Urbe díjat vehettek át.

Praga1
Az Árkus Banda bemutatkozása a prágai táncházban

Prágában barátságos, füstmentes helyen, a Na Kus Reciben került megrendezésre a szombat esti rendezvény, ahol nagy sikerű magyar táncházat tartott a zenekar a Prágában kint élő magyaroknak és másoknak. A táncházban a felnőttek mellett kisebb-nagyobb gyerekek is részt vettek, így ők is betekintést nyerhettek a magyar kultúra értékeibe, hagyományaiba. Magyarságunk megtartásában nagyon fontosak az ilyen események.

Praga4Széki magyar táncot járnak a prágai magyarok

A zenekar tagjai kis pihenő után Prága csodálatos városát is megtekintették és finomabbnál finomabb cseh söröket kóstoltak meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A banda vasárnap estére, kellemes élményekkel gazdagon ért haza Debrecenbe.

A  táncházban készült videókat megnézhetik ITT!

A prágai képek megtekintéséhez kattints IDE!

Prágába készülünk!

A Cseh Köztársaság fővárosába, Prágába készül az Árkus Banda. A zenekar egy magyar táncházban vendégszerepel majd. A fellépésre 2014. április 12-én 18 órai kezdettel kerül sor.
450px-Karoly_hid
Prága, Károly-híd